Wat is Bassisme

Muzikanten in een orkest stemmen af op die specifieke grondtoon van de bassist. In organisaties is dat niet anders. De bassisten zijn diegenen die zorg dragen voor het fundament, voor de structuur en de betrouwbaarheid. Zij stellen anderen in staat om hun werk goed te doen.

Bassisten doen hun werk onopvallend, met toewijding, maar in de coulissen. Zij worden bij benoemingen naar hogere echelons vaak overgeslagen, meestal omdat ze zichzelf niet snel op de voorgrond plaatsen. 

Deze natuurlijke selectie heeft tot gevolg dat de boardroom vol zit met ‘eerste violen’. Mensen die zich goed weten te profileren. Op de plek waar gesprekken nodig zijn, heb je vooral een basis, een bassist, nodig. Zij zijn goed in de dialoog. Meestal zitten die door hun bescheidenheid een verdieping lager. Daarmee zijn de meeste organisaties qua aansturing niet in balans.

Met het Bassisme streven we ernaar dat patroon te doorbreken. Weg van de skilled incompetence, maar samen een kwaliteitsorkest vormen. Ieder voor zich slim, en samen competent. Luisteren naar waar het werkelijk om gaat. Met alle respect en waardering, door de buitenkant heen prikken. Met als gevolg een duurzaam resultaat.

Het Bassisme wil: Bassisten (h)erkennen, ze bewuster in de organisatie zetten en ze trots laten zijn op hun kwaliteiten! 


En dit zeggen anderen over het Bassisme:

→ De bassist slaat de brug tussen ritme en harmonie.
Jeroen Vierdag, jazz bassist

→ De bassist vraagt zich voortdurend af: wat kan ik doen om datgene wat er nu gebeurt nog beter te maken; misschien wordt het wel veel beter door even niets te doen.
Hans Mantel, jazz bassist

→ Bassisme is het leveren van een fundament. Vertrouwen bieden door er te zijn en te ondersteunen.
Theo de Jong, jazz bassist

→ Met de introductie van het begrip ‘Bassisme’ krijgen de ietwat sleetse rollen van procesbegeleider en facilitator een geïnspireerde invulling. Het is een kwaliteit voorbij het denken en gebaseerd op invoelingsvermogen en intuïtie. Met een gezonde zelfspot neemt Gulian van Maanen ons mee in zijn eigen wedergeboorte. Hij belichaamt hiermee het resonerend leiderschap.
Willem A. Renes, medeoprichter en voormalig directeur Kern Konsult